Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
08 Lut

 

Szanowni Państwo,

Mając na uwadze względy bezpieczeństwa, zdrowia pracowników spółki i ich rodzin, postanowiliśmy przejść na system pracy zdalnej. Infrastruktura informatyczna jednostki jest w pełni przygotowana na taką ewentualność, dlatego możemy zapewnić ciągłość i wysoką jakość świadczonych usług.

Jednocześnie, prosimy o wyrozumiałość i cierpliwość podczas kontaktu z Biurem.

 

W sytuacjach i sprawach pilnych prosimy o kontakt telefoniczny, w przypadku pozostałych spraw sugerujemy kontakt za pomocą poczty e-mail na adresy:

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

 

Pozdrawiamy, Zespół jednostki!

26 Sty

 

Szanowni Państwo,

Informujemy, że w związku z trwającym stanem zagrożenia epidemicznego do uzyskania certyfikatu Integrowanej Produkcji Roślin nie jest konieczne ukończenie stosownego szkolenia. Jednocześnie przypominamy, że termin składania zgłoszeń na bieżący rok upływa 1 marca dla roślin sadowniczych i jagodowych, a dla pozostałych – 30 dni przed siewem lub sadzeniem roślin.

 

Podstawa prawna:

Ustawa z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych – artykuł 15zzzzy ust. 5.

20 Sty

 

Szanowni Państwo,

uprzejmie informujemy, że Komisja Europejska upubliczniła System Informacji na temat Etykietowania Żywności (FLIS).

FLIS zapewni przyjazne dla Państwa rozwiązanie informatyczne, umożliwiające użytkownikom wybór produktu żywnościowego, a następnie automatyczne pobieranie obowiązkowych informacji wynikających z przepisów UE w 23 językach UE. System zawiera również linki do odpowiednich przepisów prawnych i istniejących wytycznych. W sumie uwzględniono 87 różnych kategorii żywności i podano informacje z 39 rozporządzeń, 17 dyrektyw i 1 decyzji.

FLIS jest zgodny ze strategią Komisji Europejskiej dotyczącą lepszego stanowienia prawa, ponieważ upraszcza i ułatwia sprawne funkcjonowanie sektora spożywczego, w którym większość podmiotów stanowi Sektor Małych i Średnich Przedsiębiorstw. Ma na celu pomóc podmiotom działającym na rynku spożywczym (FBO) określić obowiązkowe oznaczenia, które powinny znajdować się na ich produktach. Ma na celu poprawę prawidłowego wdrażania odpowiednich przepisów przez podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze oraz ułatwienie pracy krajowym organom kontrolnym. 

 

Dostęp do FLIS można uzyskać za pośrednictwem strony internetowej Komisji Europejskiej:

https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/food-labelling-information-system_en

 

System FLIS jest dostępny w języku polskim.

18 Sty

 

 

Dyrektor Biura Rolnictwa Ekologicznego i Produktów Regionalnych informuje:

Jednostka certyfikujące BOLICERTz Boliwii została zawieszona, certyfikaty wydane przez tę jednostkę (również w systemie TRACES) powinny być zablokowane, a produkty wskazane w tych certyfikatach mogą być wprowadzone do obrotu tylko ze statusem konwencjonalnym.

 

Zastępca Głównego Inspektora JHARS poinformował o pojawieniu się fałszywych certyfikatów/alertów.

 

Fałszywe certyfikaty/Alerty:

 

ALEU-01/2021 w sprawie stosowania fałszywego certyfikatu NR 2019/42873 1 z datą ważności do 31.03.2021 r. przez podmiot Legumes de l'ormeau, M Botterau Arnold

ALEU-23/2020 w sprawie stosowania fałszywego certyfikatu NR NL-BIO-01-1252980 przez podmiot DG TRADERS PTY LTD

ALEU-05/2020 w sprawie stosowania fałszywego certyfikatu przez podmiot Yayla Turk Trade GmbH oraz wyników laboratoryjnych

ALEU-13/2019 w sprawie stosowania fałszywego certyfikatu przez podmiot BIOSIL D.O.O.

ALEU-12/2019 dotyczący stosowania fałszywego certyfikatu przez podmiot S.C. PROVIZII DE IARNA S.R.L.

ALEU-11/2019 dotyczący stosowania fałszywego certyfikatu NR C813326EU-06-2018 przez podmiot Mece General Trading LTD.(Nairobi, Kenia)

ALEU-10/2019 w sprawie wykrycia pozostałości chloromekwatu w produktach owsianych pochodzących ze Szwajcarii - pismo z jednostki certyfikującej bio.inspecta AG

ALEU-8/2019 dotyczący stosowania fałszywego certyfikatu przez podmiot Taiwanese Spa "Feiliya" w zakresie olejków eterycznych.

ALEU-2/2019  w sprawie wykrycia substancji niedozwolonej do stosowania w rolnictwie ekologicznym (imidacloprid).

Certyfikat wydany przez amerykańską jednostkę certyfikaującą Baystate Irganic Certifiers (US-ORG-003) podmiotowi Eva's Farm Organic Butcher Shop z Middleton. Certyfikat obejmuje produkty z wołowiny, drobiu, jagnięciny i wieprzowiny oraz bizona. Podmiot ten nie podlega certyfikacji od 2016 r.

Certyfikat nr QI/PK/EU-ORG/011490 wydany pakistańskiemu podmiotowi S. Ather&Brothers wydany przes Quality International obejmujący olejki roślinne.

Certyfikat nr 16-463 Michael Floren z siedzibą w Krakowie obejmujący nasiona zielonego kardamonu, rzekomo wydany przez kanadyjską jednostkę certyfikującą PACS - Pacific Agricultural Certification Society (CA-ORG-015).

Nieważne świadectwo kontroli nr NMCI/MUM/17/200880 Sampat Overseas z Indii obejmujące eksport kukurydzy ekologicznej.

Certyfikat nr 01126/000/17 Marco Venture CMR z Kamerunu obejmujący orzechy nerkowca, proszek waniliowy, kawę i kakao rzekomo wydany przez Organic Food Federation (GB-ORG-05)

Certyfikat nr 873E1282017.2 De La Rosa Real obejmujący m.in. oliwę z oliwek, ocet balsamiczny oraz wino, rzekomo wydany przez organ kontrolny CPAEN.

Certyfikat 19436 Italimport Sp. z o.o., Korkowa 29/8, 04-502 Warszawa

Certyfikat GB-ORG-02-0844-2016-063  KN Master Ltd z Londynu obejmujący ocet jabłkowy oraz trawę pszeniczną

Transition certyficate: TC PRVEEDEOR 759530, TC PRVEEDEOR 761589, TC PRVEEDEOR 765377TC PRVEEDEOR 766728TC PRVEEDEOR SENOR DE CHOCAN

Certyfikat Agropecuaria la capitana S.L. (Almeria 14 11178-Paterbade Riviera (Cadiz)) obejmujący łąki, pastwiska i pasze

Certyfikat Shetland Best Ltd (00739/05) oraz Balta Island Seafare Ltd (DA23060) dotyczące ekologicznego łososia

Certyfikat nr 821-1/16  NEAPELNIK LTD z Cypru dotyczący wprowadzania na rynek, obejmujący nasiona oleiste

Certyfikat nr 02179/2016 oraz Certyfikat NOP którym bezprawnie posługuje sie podmiot Kuchnie Świata - autentyczny certyfikat został wydany podmiotowi Thai Agro Foods Public Company Limited z Tajlandii

Certyfikat NOP nr 50OGA1400083 (310017) SM Trading GLBL SDN BHD z Malezji obejmujący proszek waniliowy

Świadectwo kontroli nr C846059NOP-01.2016 Lesli Paola Ruiz Tataje z Peru

Certyfikat nr C803344EU-04.2015 PNL International Business Co. Ltd z Tajwanu obejmujący zielone herbaty

Certyfikat nr 31708 Gunes Sanayi ve Ticaret Ltd Sti z Turcji obejmujący 25 produktów

Certyfikat nr BD-21705-2016-EU-rl Ardor SA Ltd z Południowej Afryki obejmujący bataty oraz czarną i zieloną herbatę

 

 

W związku z powyższym faktem przypominamy Państwu o obowiązku weryfikacji certyfikatów Swoich dostawców.  Prawdziwość i aktualność certyfikatów należy weryfikować na stronach internetowych jednostek certyfikujących Państwa dostawców. Należy również odpowiednio udokumentować przeprowadzoną weryfikację certyfikatów, dokonaną przed zakupem produktów.

 

29 Gru

Szanowni Państwo,

 

Zapraszamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi wpływu wystąpienia Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej na import i eksport produktów ekologicznych: 

Informacje związane z Brexitem

 

22 Gru

 

Informujemy, że biuro jednostki będzie nieczynne w dniach 24.12.2020 r. oraz 31.12.2020 r.

 

Pozdrawiamy, Zespół jednostki!

 

02 Lis

 

Informujemy, że mając na uwadze względy bezpieczeństwa, zdrowia pracowników spółki i ich rodzin, pracujemy w systemie pracy hybrydowym.

 

Zapraszamy Państwa do kontaktu telefonicznego w sytuacjach i sprawach pilnych, w przypadku pozostałych spraw sugerujemy kontakt za pomocą poczty e-mail:

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

Pozdrawiamy, Zespół jednostki!

 

20 Paź

Szanowni Państwo,

Informujemy, iż został ogłoszony VI nabór wniosków o przyznanie pomocy w ramach poddziałania 3.1 „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości” objętego PROW na lata 2014-2020 

w ramach unijnych systemów jakości, tj.

  • gwarantowanych tradycyjnych specjalności;

  • chronionych nazw pochodzenia;

  • chronionych oznaczeń geograficznych;

  • rolnictwa ekologicznego;

  • ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich;

oraz krajowych systemów jakości, tj.

  • „Jakość Tradycja”;

  • „Quality Meat Program” (QMP);

  • „Quality Assurance for Food Products” – „Tuszki, elementy i mięso z kurczaka, indyka i młodej polskiej gęsi owsianej”;

  • „Quality Assurance for Food Products” – „Kulinarne mięso wieprzowe”;

  • „Quality Assurance for Food Products” – „Wędliny”;

  • Integrowana Produkcja Roślin (IP)

Termin składania wniosków: od 30 października 2020 r. do 3 grudnia 2020 r.

Wniosek o przyznanie pomocy składa się do dyrektora oddziału terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, właściwego ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę wnioskodawcy.

Dodatkowe informacje znajdą Państwo na stronie WWW.

12 Sie

 

Szanowni Państwo,

Zapraszamy do zapoznania się z drugą częścią wywiadu z Prezesem Zarządu Centrum Jakości AgroEko Sp. z o.o.: 

"Proces kontroli polega na sprawdzeniu wszystkich etapów produkcji"

04 Sie

 

Szanowni Państwo,

Zapraszamy do zapoznania się z pierwszą częścią wywiadu z Prezesem Zarządu Centrum Jakości AgroEko Sp. z o.o.: 

”Konsumenci utożsamiają żywność ekologiczną z takimi cechami jak naturalność, świeżość, lokalność produkcji, wysoka jakość”