Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
    sekretariat@agroeko.com.pl             666 338 204  

System QAFP

26 luty 2024
znak QAFP pelny kolor 2
System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP zapewnia wysoką, powtarzalną i wiarygodną jakość produktów, poprzez zdefiniowanie i nadzorowanie kryteriów i warunków produkcji na wszystkich etapach łańcucha żywnościowego. Został opracowany w 2009 roku z inicjatywy Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, organizacji zrzeszającej przedsiębiorstwa funkcjonujące w branży mięsnej (www.upemi.pl) .
Zeszyty branżowe są dokumentem opracowanym przez Administratora Systemu - zawierają pełny opis wymagań systemowych, które należy spełnić aby otrzymać Certyfikat QAFP.
 
W jakim zakresie można uzyskać certyfikat?
✔️Tusze, elementy i mięso z kurczaka i indyka.?
✔️Kulinarne mięso wieprzowe. ?
✔️Wędliny. ?
✔️Konserwy. ?
✔️Mięso mielone.
✔️Wyroby mięsne na grilla lub do pieczenia. ?
 
A jakie korzyści??
Już:
?+?=?
Uczestnik Systemu QAFP producent drobiu/wieprzowiny wraz z zakładem ubojowym może wejść w konsorcjum i otrzymać wsparcie finansowe w ramach Interwencji 13.3 Promowanie, informowanie i marketing dotyczący żywności wytwarzanej w ramach systemów jakości żywności - nabór wniosków od 19 stycznia 2024 r. do 18 marca 2024 r.
 
W przyszłości:
W ramach ekoschematu Dobrostan zwierząt w 2024 r. planowane jest wprowadzenie nowej płatności dla hodowców uczestniczących w krajowych systemach jakości (obecnie są to: system QMP dla bydła rzeźnego i system QAFP dla trzody chlewnej, kurcząt brojlerów i indyków rzeźnych) z tytułu obowiązujących w tych systemach ograniczeń w zakresie stosowania antybiotyków. Więcej informacji na stronie www.gov.pl.
 
System Gwarantowanej Jakości Żywności ułatwia konkurowanie na trudnym rynku, zwiększając wiarygodność producenta w oczach konsumenta poprzez określenie szczegółowych warunków, jakie muszą być spełnione, aby produkt końcowy miał jak najwyższą jakość. Obejmuje on swoim zasięgiem wszystkie ogniwa łańcucha produkcyjnego w ramach koncepcji „od pola do stołu”.
Back to top