Rolnictwo ekologiczne określane jest jako system gospodarowania o zrównoważonej produkcji roślinnej oraz zwierzęcej. Produkcja ekologiczna powinna łączyć przyjazne środowisku praktyki gospodarowania, wspomagać wysoki stopień różnorodności biologicznej, wykorzystywać naturalne procesy oraz zapewnić właściwy dobrostan dla zwierząt.
ZOBACZ WIĘCEJ
SEZON 2024POBIERZ ZGŁOSZENIE
System Gwarantowanej Jakości Żywności zapewnia wysoką, powtarzalną i wiarygodną jakość produktów, poprzez zdefiniowanie i nadzorowanie kryteriów i warunków produkcji na wszystkich etapach łańcucha żywnościowego. Został opracowany w 2009 roku z inicjatywy Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, organizacji zrzeszającej przedsiębiorstwa funkcjonujące w branży mięsnej.
Sezon 2024Pobierz Zgłoszenie
Integrowana produkcja roślin (IP) jest to nowoczesny system produkcji owoców, warzyw i zbóż, wykorzystujący w sposób zrównoważony postęp techniczny i biologiczny w uprawie, ochronie roślin i nawożeniu oraz zwracający szczególną uwagę na ochronę środowiska i zdrowie ludzi. Zasady integrowanej ochrony roślin.
System jakości wieprzowiny opracowany przez Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS oraz Związek Polskie Mięso. Jego celem jest produkcja mięsa wieprzowego o niskiej zawartości tłuszczu, przy zachowaniu ważnych dla konsumentów i przetwórców parametrów jakości mięsa.
https://webgate.ec.europa.eu/tracesnt/directory/publication/organic-operator/index