Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
    sekretariat@agroeko.com.pl             666 338 204  

Opis procesu

PQS (Pork Quality System) ? System Jakości Wieprzowiny ? to propozycja kompleksowego systemu wytwarzania wysokiej jakości żywności. Jego celem jest produkcja mięsa wieprzowego o niskiej zawartości tłuszczu, przy zachowaniu ważnych dla konsumentów i przetwórców parametrów jakości mięsa. PQS oznacza wysoką jakość mięsa potwierdzoną certyfikatem. To świadectwo zachowania szczególnych norm w zakresie jakości, bezpieczeństwa i kontroli na każdym etapie produkcji. Wieprzowina ze znakiem PQS to pewność smaku, trwałości i przydatności kulinarnej oraz przetwórczej. Sposób produkcji w Systemie PQS (Pork Quality System) spełnia wszystkie obowiązujące wymogi prawa w zakresie dobrostanu oraz zdrowia zwierząt i ludzi. Jest również zgodny z przepisami o ochronie środowiska naturalnego. System opiera się na starannie opracowanym sposobie doboru ras krajowych oraz identyfikacji zwierząt, a także określonych zasadach ich żywienia. Obejmuje hodowlę i chów oraz obrót przedubojowy wraz z przetwórstwem i dystrybucją. Opracowane dla Systemu PQS surowe normy postępowania na każdym z tych etapów wpływają na wysoką jakość mięsa wieprzowego uzyskanego bez udziału tzw. ?polepszaczy smaku?, sztucznych dodatków i barwników.

Wysoka jakość wieprzowiny produkowanej w krajowym systemie jakości żywności Pork Quality System (PQS) stanowi odpowiedź na zapotrzebowanie konsumentów, dla których coraz częściej prócz ceny liczy się także jakość wybieranych produktów. System PQS obejmuje wszystkie etapy produkcji wieprzowiny: od doboru ras i hodowli, przez transport, ubój aż po dystrybucję. Wysoką, powtarzalną jakość produktu końcowego gwarantują precyzyjnie określone dla każdego z etapów standardy, a zgodność z nimi weryfikowana jest przez dwustopniowe kontrole. Korzyści dla konsumentów:

  • Najwyższej jakości produkt gwarantowany certyfikatem jakości
  • Kruche i soczyste mięso o delikatnym smaku i aromacie
  • Powtarzalna, najwyższa jakość przygotowywanych potraw
  • Mniejsze straty ilościowe podczas obróbki
  • Wyższa marża uzasadnioną wysoką jakością
  • Zaufanie i lojalność klientów, wyróżnienie na tle konkurencji

Wiarygodność produktu oraz jego rozpoznawalność zostaje potwierdzona w czasie kontroli prowadzonej przez niezależną jednostkę certyfikującą, akredytowaną na zgodność z normą PN EN 45011, posiadającą upoważnienie MRiRW, uznaną przez System Jakości Wieprzowiny PQS.

System Jakości Wieprzowiny PQS (Pork Quality System) jest zgodny z art. 32 ust. 1 lit.b rozporządzenia Rady (WE) nr 1698/2005 z dnia 20 września 2005 r. w sprawie wsparcia rozwoju obszarów wiejskich przez Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW) i spełnia wymogi określone w artykule 22 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1974/2006 z dnia 15 grudnia 2006 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1698/2005. Spełnienie tych wymogów zadecydowało o uznaniu Systemu Jakości Wieprzowiny PQS (Pork Quality System) w dniu 11 grudnia 2009 r. przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za krajowy system jakości żywności.